RSS
 

Miód imbirowy (rewelacyjny sposób na przeziębienie, odporność)

22 paź
Jesień to prawdziwy test odporności naszego organizmu.
Ciepło, zimno, deszczowo, wietrznie a po południu gorąco, nie wiadomo jak się ubrać itp.
Co za tym idzie? Ciągłe przeziębienia i infekcje… Nie wiem jak wy, ale ja niechętnie sięgam po leki. Najpierw wolę wypróbować domowe sposoby, a od kiedy odkryłam miód imbirowy, jesień i przeziębienia nie są nam już straszne! :)
Polecam gorąco, dla dorosłych, dla dzieci i dla kobitek w ciąży i mam karmiących. Jak dla mnie, nie ma nic lepszego! :)
 

 

Składniki:
400 g miodu
50 g świeżego imbiru
1/2 cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego
2-3 łyżki wody
 
 
Imbir obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Wrzucamy do małego rondelka, wciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego. W razie potrzeby dodajemy 2 max 3 łyżki wody. Imbir ma być delikatnie przykryty a nie pływać w wodzie. Wstawiamy na mały ogień i natychmiast po zagotowaniu zdejmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
 
 
W miedzy czasie przygotowujemy mód. Jeśli Twój jest już skrystalizowany i ciężko będzie go wyjąć ze słoika lub wymieszać. Możesz go bardzo delikatnie ogrzać, wtedy zmieni swoją konsystencję na bardziej płynny.
Jak to zrobić?
Słoik albo odmierzoną w naczyniu część zanurzyć w ciepłej wodzie, od czasu do czasu mieszając. BARDZO WAŻNE! Nie wolno podgrzać miodu do temperatury wyższej niż 40′C!
 
Jak imbir wystygnie, mieszamy go z miodem, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Stosuj do nabierania zawsze czystą łyżeczkę a nie popsuje się baaaardzo długo. :)
 
Jak go stosować?
profilaktycznie – wieczorem łyżeczkę do ciepłej herbaty (nigdy do wrzątku, zasada j.w.)
w przeziębieniu, katarze i różnych infekcjach górnych dróg oddechowych: ok 3 razy dziennie dużą łyżkę do herbaty lub np. ciepłej wody.
 
Życzę wam zdrówka!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
Parę słów o miodzie.
Jaki wybrać? Ja najczęściej wybieram lipowy – taki po prostu lubię. Tym razem użyłam miodu akacjowego, jest równie pyszny (miałam akurat napoczęty).
O tej porze roku miód powinien już krystalizować (stawać się coraz gęstszy). Miody wiecznie płynne, przez cały rok w naszych sklepach, albo nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwym miodem, albo dla uzyskania efektu płynności zostały podgrzane, najczęściej powyżej 40′C niestety. Niestety, bo w takiej temperaturze miód traci swoje właściwości.
Krystalizacja miodu, świadczy o jego wysokiej jakości. Jeśli jednak zobaczysz że, miód jest rozwarstwiony, np na wierzchu jest warstwa przypominająca szkło i wyraźnie oddzielona od reszty, najprawdopodobniej masz do czynienia z miodem dorabianym cukrem.
Tutaj powołuję się na mojego Kochanego Wujka, który przez wiele lat miał swoją pasiekę, a teraz nieustannie kładzie mi do głowy jak kupować miód i jak się z nim obchodzić :)
 
Dziękuję!
Print Friendly
 
Komentarze (25)

Napisane przez w kategorii Przetwory

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Adam Machaj

    23 października 2013 o 10:43

    Imbir działa podobnie jak czosnek i jest znany jako składnik kuchni chińskiej. Polecam korzystać ze starej chińskiej medycyny.
    Zapraszam również na samodzielnie wyciskany olej z lnu oraz innych pestek (oczywiście również w Chinach)
    http://raportzpanstwasrodka.blog.onet.pl/2013/08/27/reczna-wyciskarka-do-oleju/

     
  2. ~grzegorz

    23 października 2013 o 14:59

    dardzo dobry

     
  3. ~E.

    24 października 2013 o 08:54

    już od roku to stosuję na przeziębienia i nie choruje

     
  4. ~joastyna

    24 października 2013 o 19:14

    Hejka ja słyszałam że nie powinno się dodawać miodu do czarnej herbaty dlatego że herbata zawiera tenine a ona niszczy wszelkie właściwości miodu

     
    • Calla

      24 października 2013 o 20:18

      nigdy nie spotkałam się z takim stwierdzeniem :)
      trzeba tylko pamiętać, żeby nie dodawać miodu do gorącej herbaty :)

       
  5. ~Krolewskie-miody

    25 października 2013 o 20:51

    Takiego przepisu jeszcze nie widziałem, ciekawy aż sam wypróbuję w przyszłości ;).

     
    • Calla

      25 października 2013 o 20:56

      Polecam, jest naprawdę rewelacyjny :)

       
  6. ~Na zdrowie

    27 października 2013 o 07:57

    Myślę, że połączenie miodu z imbirem jest doskonałym pomysłem.
    Na kaszel imbir zjadam w plasterkach, ale przecież nie tylko tak można.
    http://zdrowe.blogspot.com/2012/11/imbir.html

     
  7. ~Iza, apetytnaogrod.blog.onet.pl

    28 października 2013 o 17:06

    Miód imbirowy – to dla mnie rewelacja! Imbir dodaję do herbaty i żuję, gdy boli mnie gardło. Świetnie inhaluje.
    Próbowałam robić różne miody, ostatnio tymiankowy. Twój przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam, Iza

     
  8. uglywriter

    29 października 2013 o 22:14

    Również stosuje.Miodzik w kuchni być musi, zwłaszcza jesienią i zima.

     
  9. ~MASZA

    11 grudnia 2013 o 20:44

    Jestem po operacji guza jelita grubego i 6 tyg. radioterapii, którą zakończyłam w pol. października br – czy taki miód imbirowy w moim przypadku nie będzie szkodliwy ? Nie wolno mi jeść m.inn. ostrych przypraw. Mam bardzo słabą odporność po tej radioterapii. Chętnie bym jadła czy piła ten miodzik, ale czy sobie nie narobię kłopotu. Kto coś na ten temat wie? Proszę napiszcie jak wiecie – dziękuję

     
    • Calla

      11 grudnia 2013 o 20:55

      miód może być ostrawy od imbiru, ale to zależy tylko od tego jak dużo go dasz. W tej proporcji i dając łyżeczkę do herbaty, czuć go lekko ale herbata/woda nie jest ostra. (robiłam z myślą o dziecku wiec starałam się żeby był łagodny). Myślę że najspokojniejsza będziesz pytając lekarza o miód i imbir.
      Myślę że powinno być ok, ale nie jestem lekarzem.

      Życzę DUŻO DUŻO ZDROWIA! :)

      Pozdrawiam,
      Calla

       
    • ~Krzysiek

      5 kwietnia 2015 o 05:19

      Napewno ci nie zaszkodzi,ja tez jestem po 8 hemiach I taka miksture robie czeswto ,nic mi zlego nie zrobila,jesli ostre daj wiecej miodu.mozna rozcienczyc z woda etc.Polecam czystek,herbaty sypane jak rumianek,itp.Duzo owsianek z tartymi jablkami,dodatkiem cynamonu,kakao etc.Swierze powietrze,spacery,spokoj I wewnetrzny balans ,dobro.Odwagi.

       
  10. ~Rasputin

    13 grudnia 2013 o 17:06

    Rzeczywiście jest to genialny sposób:)

    Jeśli jednak chcesz naprawdę uodpornić się na przeziębienie?

    Kliknij Tutaj
    http://bit.ly/GPFg8L

     
  11. ~Anka

    28 stycznia 2014 o 12:00

    Moim zdanie wygląda całkiem nieźle zwłaszcza jeżeli chodzi o walory zdrowotne. Tylko szkoda, że ja nie lubię imbiru ;(

     
  12. ~Alina

    4 marca 2014 o 11:17

    Ten miód musi smakować wspaniale! plusem imbiru jest, to ,że można go stosować w ciąży jako środek na nudności :) przy czym w połączeniu z miodem może uczulać… hmm ciekawe połączenie :)

     
  13. ~Alka

    18 maja 2014 o 17:46

    Tak naprawdę to nie ma zbyt dużo DZIAŁAJĄCYCH środków na przeziębienie. Pomimo stosunkowo krótkiego ograniczonego i na ogół łagodnego w swym charakterze – przeziębienia objawy mogą być bardzo nieprzyjemne i powodować olbrzymią ilość utraconych dni pracy i szkoły. Nie powinien stanowić zaskoczenia fakt, że wielu ludzi chce spróbować środków łagodzących uciążliwe objawy przeziębienia wydając w sumie blisko 3 mld dolarów w USA rocznie na środki zaradcze. Prawie każdy ma swój ulubiony środek na przeziębienia. Moja matka zawsze zaczynała od dobowej dawki 1000 mg witaminy C na początku wszelkich przeziębień. Niestety, pomimo używanych wszystkich środków marketingu, szumu medialnego i niemal powszechnej wiary w działanie przynajmniej jednej formy takiego środka istnieje niewiele dowodów na skuteczność powszechnie stosowanych lekarstw na przeziębienie.

     
  14. ~Sylwia

    12 września 2014 o 12:02

    A po co ten cukier w przepisie?

     
    • Calla

      12 września 2014 o 20:59

      Jak dodasz cukier robi się „syrop” imbirowy i łatwiej połączyć do z miodem :)

       
  15. ~ina

    14 grudnia 2014 o 02:17

    Ponoć imbiru, jak i cytryny nie powinno zalewać się wrzątkiem, a tym bardziej gotować – o ile zależy nam na ich pełnych właściwościach. Dlatego wolę łączyć te składniki na bieżąco, przed użyciem.
    Od kilku lat przed przeziębieniem chronię się stosując do potraw i napojów przypraw używanych np. przez hindusów. Szczególnie upodobałam sobie imbir, pieprz cayenne, kardamon, kurkumę, goździki, czasem cynamon Cejloński (zawiera mniej kumaryny). Nigdy się nie szczepiłam i nie mam zamiaru. Pół wieku już przeżyłam i żałuję, że wcześniej nie zawierzyłam odpowiednim przyprawom.

     
  16. ~Anna

    22 września 2015 o 13:36

    Miód imbirowy ? Świetny pomysł zarówno imbir jak i miód wzmacniają odporność, razem to już chyba lepsze niż tran :) Tylko teraz jaki miód wybrać jako podstawę? AJ bym chyba wybrała króla miodów – miód faceliowy ma mnóstwo właściwości leczniczych poleca fajany art, o nim julii sikory http://bonavita.pl/miod-faceliowy-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-krolewskiego-miodu W tej postaci zaproponowany przez Ciebie miód to juz w ogóle bomaba zdrowotna :D

     
  17. ~tekstylia domowe

    28 września 2015 o 21:28

    coś pysznego!!!

     
  18. ~Ewa

    15 października 2015 o 20:55

    Raczej pytanie: po co do miodu dodawać jeszcze cukier trzcinowy. Przecież miód jest dostatecznie słodki.
    Ja robię podobnie, ale na mały słoik miodu dodaję dwa duże utarte korzenie imbiru i sok z dwóch cytryn. Zamykam w słoju i trzymam w lodówce. Używam do herbaty gdy mi jest zimno, ale też sam gdy boli gardło.

     
    • Calla

      20 października 2015 o 19:48

      Cukier daję do imbiru na etapie podgrzewania, robi się syrop który lepiej łączy się z miodem i lepiej (dłużej) później się przechowuje.