RSS
 

Ciasto dyniowe z pomarańczą

22 paź
Pychota, to mało powiedziane, aż brak mi słów – musicie sami spróbować.
Ciasto nie należy do trudnych, wymaga odrobinę pracy, ale ta praca naprawdę się opłaca… :)
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i niesamowicie delikatne…
 
 
 
Składniki:
 
200 g pure z dyni (przepis na końcu)
200 g masła
200 g mąki
100 g cukru trzcinowego dark muscovado
100 g cukru
3 jajka
sól
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki esencji waniliowej
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik dżemu pomarańczowego z imbirem (lub angielskiego gorzkiego dżemu pomarańczowego)
 
 
Zaczynamy od rozpuszczenia masła, odstawiamy je do wystygnięcia.
 
 
Przygotowujemy suche składniki, w misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
 
W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem trzcinowym, cukrem białym i esencją waniliową.
 
Trik: cukier dark muscovado ciężko się rozpuszcza, aby ułatwić sobie pracę możesz go zmielić w młynku do kawy :)
 
Dodajemy pure z dyni, otartą skórkę pomarańczową i sok. Następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami i rozpuszczone masło. Miksując nieprzerwanie jeszcze 3 min po dodaniu wszystkich składników.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką mieszamy wszystko razem.
 
 
Tortownicę o średnicy 24 cm, smarujemy masłem i delikatnie przekładamy masę, rozprowadzając ją równomiernie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180′C przez 45-50 min.
 
 
Jeśli ciasto zbyt mocno zacznie przypiekać się od góry, można je w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową.
 
 
Wystudzone ciasto rozcinamy na 2 części. Wykładamy dżem i rozsmarowujemy go równomiernie.
 
 
Jeśli założysz z powrotem rant tortownicy, dżem nie będzie uciekał z ciasta. Przykrywamy drugim kawałkiem. Zdejmujemy rant, i posypujemy cukrem pudrem…
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smacznego dyniowego! :D
 
 
 
Pure z dyni:
dynię kroimy w spore kawałki, usuwamy pestki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180′C przez ok 30-40 min.
Pieczemy do miękkości, czas zależy od wielkości kawałków.
 
Dynię przekładamy na sitko i pozostawiamy aż odcieknie jak najwięcej płynu, im więcej go ubędzie tym lepiej.
Oddzielamy od skórki i blendujemy na pure. Można użyć od razu, zamrozić lub pasteryzować w słoikach.
 
 
 
 
 
Print Friendly
 
Komentarze (16)

Napisane przez w kategorii Ciasta

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Barbara

    13 listopada 2013 o 09:34

    Mam podejrzenia, że Twoje dyniowe ciacho jest pyszne. Zapraszam na moje Marchewkowe pod biała pierzyną
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/marchewkowe.html
    Pozdrawiam

     
  2. ~jola8000

    13 listopada 2013 o 09:34

    Ciasto wygląda super i co najważniejsze na dość łatwe w wykonaniu

     
  3. ~Obzarciuch

    13 listopada 2013 o 09:44

    pycha pycha i jeszcze raz pycha!
    czas jesieni więc szalejmyy z przepisami :P
    zobacz też moje ciasto marchewkowe
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/ciasto-marchewkowe.html

    pozdrawiam!

     
  4. ~Iwona

    13 listopada 2013 o 09:58

    A ile tego masła?

     
    • Calla

      13 listopada 2013 o 11:06

      200 g, poprawkę już naniosłam ;)

      Pozdrawiam,

      Calla

       
  5. ~Maja

    13 listopada 2013 o 10:21

    Wygląda na proste i pyszne. Chętnie wypróbuję. Zapraszam: http://przekaskinaimpreze.pl

     
  6. ~Bunia

    13 listopada 2013 o 10:41

    Lubię połączenia dyni i pomarańczy a Twoje ciasto wyglada wyjątkowo apetycznie. Zapraszam w wolnej chwili do mnie na http://www.zainspirowanaaa.blog.interia.pl

     
  7. ~Ola

    13 listopada 2013 o 10:52

    Wygląda świetnie i zapewne tak smakuje :) Ciasta dyniowe maja niepowtarzalny smak :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

     
  8. ~gosia

    13 listopada 2013 o 10:52

    wszystko wygląda wspaniale , jest mały problem – w spisie produktów brak pozycji – masło , ile ?

     
    • Calla

      13 listopada 2013 o 11:05

      ops, przepraszam,
      200 g masła, korekta powinna być już widoczna.

      Pozdrawiam,
      Calla

       
  9. ~Urszula

    13 listopada 2013 o 11:09

    zaczynamy od rozpuszczenia masła….hm, w przepisie pt.składniki nie ma ani grama masła, więc co z tym masłem?

     
    • Calla

      13 listopada 2013 o 11:17

      poprawkę już naniosłam, niedługo powinna być widoczna.

      200 g masła.

      Pozdrawiam,
      Calla

       
  10. ~Iza, apetytnaogrod.blog.onet.pl

    13 listopada 2013 o 12:06

    Brzmi przepysznie. Napisz w przepisie, w którym momencie dodajesz skórkę i sok z pomarańczy.
    Ciekawa inspiracja. Ja zaś zrobiłam dyniowe ciasto pachnące cynamonem. Zerknij http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/11/02/ciasto-dyniowe/
    Pozdrawiam, Iza

     
  11. ~http://zakateksmakosza.blogspot.com/

    13 listopada 2013 o 13:26

    wygląda przepysznie :)

     
  12. ~Kasia

    13 listopada 2013 o 13:33

    Zapisuję do zeszytu – musi być smaczne, ja do tej pory zawsze robiłam z surową dynią :) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/proste-ciasto-z-dynia/

     
    • Calla

      13 listopada 2013 o 13:37

      a ja zawsze robiłam z puree, z chęcią spróbuję z surową :)

      Calla