RSS
 

Kurczak w ziołach

05 paź
Złocisty, soczysty i bardzo smaczny, robimy go na wiele sposobów używając różnych ziół. Jednak ta wersja jest zdecydowanie naszą ulubioną. W dodatku bardzo efektownie prezentuje się na stole! :)
 
 
Składniki:
8 – 9 podudzi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
2 ćwiartki cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek
 
mieszanka ziołowa:
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
 
 
Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem, a następnie mieszanką ziół. Układamy ciasno w naczyniu do pieczenia posmarowanym delikatnie oliwą.
 
 
Ułożonego kurczaka skropić sokiem z 1 ćwiartki cytryny, ułożyć pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku. W środek włożyć lekko rozgnieciony ząbek czosnku (w łupinie) i drugą ćwiartkę cytryny.
 
Wszystko polać odrobiną oliwy. 
 
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180′C przez ok 45-50 min. Od czasu do czasu polewać wytopionym podczas pieczenia tłuszczykiem. Jeśli jest go za dużo można go częściowo odlać.
 
 
Propozycja podania: z talarkami ziemniaczanymi (już nie długo mój przepis na blogu), i sałatką (mix sałat, czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek).
 
Smacznego!
 
Print Friendly
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii LekkoZdrowoPysznie, Na słono

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz